2 травня 2023, 18:03, Земля

В Україні потенційно замінованими залишаються 470 тис. га сільськогосподарських земель

Відповідно до пріоритетного плану уряду, 470 тис. га сільськогосподарських земель визначені потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

У зазначену цифру входять підконтрольні Україні земельні ділянки, які вже можна розміновувати. Автономна Республіка Крим та тимчасово окуповані території в даних не враховані.

Денис Башлик повідомив, що в Харківській області ситуація з мінуванням залишається найскладнішою. Також до найбільш небезпечних регіонів він відніс Миколаївщину та Херсонщину.

Заступник міністра підкреслив, що ефективність розмінування залежить від кількості саперів та машин, які використовують при розмінуванні.

Урядом складено план пріоритетності розмінування, в який включені три категорії земель. Перші − землі, на яких є багаторічні насадження, овочеві та баштанні культури, другий − це рілля, третє − несільськогосподарські землі. Якщо брати до уваги першу категорію найпріоритетніших земель, нині обстежено приблизно 70 тис. га сільськогосподарської землі. На жаль, процес відбувається не так швидко», − зазначив Денис Башлик.

Як писав AgroPolit.com, аграрії не можуть засіяти 24% угідь через війну. Також аграрний міністр попросив допомоги в розмінуванні земель у країн G7.

в