1 травня 2023, 14:10, Торгівля

Заборона на ввезення агропродукції до ЄС: в МЗС дали оцінку рішенню Єврокомісії

Ситуація з ввезенням української аграрної продукції до країн ЄС загострилась ще влітку 2022 року, однак централізовані обмеження на рівні Європейської комісії кращі за розрізнені заборони, які раніше вводили окремі країни. Про це заявила посол з особливих доручень МЗС України Ольга Трофімцева на телемарафоні.

«Одним із плюсів з мінусів цієї ситуації є те, що це будуть не односторонні якісь заборони, прийняті країнами, а це буде вже централізоване рішення Європейської комісії, яким вона визначає, що чотири види української продукції: кукурудза, пшениця, рапс і насіння соняшнику, можуть транзитом експортуватись до третіх країн, до країн ЄС, але не можуть бути імпортованими напряму в Польщу, Угорщину, Болгарію» – сказала Ольга Трофімцева.

Вона нагадала, що прийняте рішення також включає виділення 100 млн євро, які отримають п’ять країн, чиї аграрії найбільше постраждали від надлишків українського зерна. Ольга Трофімцева підкреслила, що таке рішення є обмежувальним для чотирьох видів продукції з України.

Представниця МЗС також приділила увагу причинам відказу ЄС від частини української продукції. На її думку логістична система Європи не впоралася з такими об’ємами товару, що і викликало незадоволення фермерів і логістичних груп.

Як писав AgroPolit.comВолодимир Зеленський відреагував на заборону на ввезення українського зерна до ЄС. Також Україна хоче опротестувати заборону на експорт зерна до ЄС.

в