1 травня 2023, 11:06, Рослинництво

Аграрії не можуть засіяти 24% угідь через війну

В Україні через окупацію частини територій, аграрії не мають можливості засіяти 24% угідь. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі каналу Espreso TV.

За його словами, валовий збір аграрної продукції також впаде приблизно на чверть, порівнюючи з довоєнними показниками. Тарас Висоцький додав, що Україна залишається експортно орієнтованою щодо аграрної продукції протягом останніх десяти років.

За оцінками заступника міністра, за кордон продавали близько 70% аграрної продукції. Тарас Висоцький додав, що незважаючи на викликане окупацією падіння валового збору аграрної продукції, її вистачить для повного задоволення потреб внутрішнього ринку.

Представник Мінагро вважає, що навіть в умовах війни Україна зможе відправити на експорт від 50% до 60% аграрної продукції. Тарас Висоцький нагадав, що у минулому році вже йшла повномасштабна війна рф проти України, однак від експорту аграрної продукції вдалося отримати $23 млрд, що складає 53% від загального українського експорту.

У 2023 році, за підрахунками заступника міністра, Україна має вийти на схожі фінансові показники при зростанні частки агропродукції в структурі національного експорту.

Як писав AgroPolit.com, Євросоюз стримав інфляцію завдяки українській агропродукції. Також основні аграрні ресурси виділять на розмінування та підтримку фермерів.

в