1 травня 2023, 08:30, Політика

У Держпродспоживслужбі розповіли, як відбуваються перевірки українського зерна в Польщі

У Держпродспоживслужбі відреагували на нарікання трейдерів на зловживання польськими службами під час перевірок українського зерна. Про принципи таких перевірок розповіла т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко в інтерв'ю Latifundist.com.

«Почну з того, що санітарні, ветеринарні чи фітосанітарні заходи не можуть бути об'єктом впливу на торгівлю. Але це в теорії, на практиці країнам закидають такі важелі. Наскільки знаю з перемовин, у Польщі законодавство дещо відрізняється від європейського. Там більше обмежень. На початку війни партнери переглянули нормативні акти в сторону пом’якшення. Але наразі ці акти залишаються діючими», – зазначила Ольга Шевченко.

Вона нагадала, що коли війна зламала логістичні шляхи, аграрії шукали, як вивезти зерно, тому були створені «шляхи солідарності». Правила роботи цих шляхів передбачали, що Україна не має видавати ніяких фітосанітарних чи ветеринарних сертифікатів.

Ольга Шевченко розповіла, що сьогодні зерно перевіряють залежно від умов контракту. Його можуть перевіряти на вимогу заявника в державних чи приватних лабораторіях, але країна перетину кордону залишає за собою право на перевірки продукції на відповідність, бо така світова нормативна база.

Як писав AgroPolit.com, у Держпродспоживслужбі розповіли, як відбуваються перевірки українського зерна в Польщі. Також у Держпродспоживслужбі розповіли, які фактори викликають погіршення якості українського зерна.

в