30 квітня 2023, 11:20, Торгівля

Імпорт української агропродукції: Єврокомісія дійшла згоди з п'ятьма країнами

Єврокомісія домовилася з Болгарією, Словаччиною, Румунією, Угорщиною та Польщею про відновлення імпорту аграрної продукції з України. Про це повідомив заступник Голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Він підтвердив, що Єврокомісія змогла узгодити скасування обмеження на імпорт, які раніше ввели п'ять країн Східної Європи. Валдіс Домбровскіс повідомив, що Єврокомісія запропонувала зазначеним країнам «виняткові захисні заходи». Мова йде про заборону на імпорт з України чотирьох видів продукції, серед яких: насіння соняшнику, ріпак, кукурудза та пшениця.

Соняшникова олія до переліку заборонених продуктів не увійшла. Євросоюз вирішив виділити пакет підтримки для постраждалих фермерів, розмір якого складає 100 млн. євро. В обмін на таку підтримку п'ять країн Євросоюзу мають скасувати односторонні заходи, пов’язані з забороною на імпорт української аграрної продукції.

Нагадаємо, що Словаччина, Румунія, Угорщина і Польща раніше ввели заборону на ввезення, а також транзит агропродукції з України. В першу чергу мова йшла про зерно. Єврокомісія визнала односторонні рішення країн – членів ЄС про заборону на імпорт товарів неприйнятними. В таких умовах, Єврокомісія заявила, що хоче збільшити підтримку аграріїв в п’яти країнах.

Як писав AgroPolit.com, Україна хоче опротестувати заборону на експорт зерна до ЄС. Також Польща і ЄС дійшли компромісу щодо аграрної продукції з України.

в