29 квітня 2023, 12:53, Торгівля

Україна хоче опротестувати заборону на експорт зерна до ЄС

Міністерство закордонних справ України надіслало ноту протесту посольству Польщі та Представництву ЄС в Україні, відреагувавши на обмеження українського аграрного експорту. Про це повідомив речник українського МЗС Олег Ніколенко.

«Існують всі правові підстави для негайного відновлення експорту українських аграрних товарів до Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та Болгарії, а також продовження безперешкодного експорту до інших держав-членів ЄС та загалом безперешкодного транзиту усієї української продукції в інші країни як у межах, так і поза межами ЄС», – зазначив Олег Ніколенко.

Українські дипломати назвали ситуацію з забороною імпорту категорично неприйнятною. Вони додали, що обмеження не відповідають діючій Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також порушують принципи Єдиного ринку ЄС.

Українська сторона закликала європейських партнерів відшукати збалансоване рішення, що відповідає законодавству Євросоюзу, Угоді про асоціацію, а також духу солідарності. Зазначимо, що раніше Румунія, Болгарія, Угорщина, Словаччина та Польща заборонили імпорт української аграрної продукції в односторонньому порядку. Вони обґрунтували таке рішення невдоволенням місцевих аграріїв.

Як писав AgroPolit.com, Польща і ЄС дійшли компромісу щодо аграрної продукції з України. Також РФ хоче позбавитись санкцій завдяки зерновому шантажу.

в