29 квітня 2023, 11:55, Рослинництво

У Держпродспоживслужбі розповіли, які фактори викликають погіршення якості українського зерна

Т. в. о голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко розповіла, які фактори могли викликати погіршення якості українського зерна у 2023 році. Про це вона повідомила в ексклюзивному інтерв’ю Latifundist.com.

«Раніше майже все йшло через порти. Система стала складнішою, зламана логістика, багато етапів перевантаження. І те, що виявляють найчастіше плісняву — показує, що маємо проблеми зі зберіганням», – сказала Ольга Шевченко.

Вона назвала недоречними нарікання на те, що українське зерно має низьку якість через використання заборонених в ЄС пестицидів. Ольга Шевченко підкреслила, що у цій сфері кожна країна встановлює свої правила.

Керівник Держпродспоживслужби нагадала, що до зближення законодавства із стандартами ЄС, у України були свої правила, а тепер їх переглядають, відповідно до взятих на себе зобов’язань.

Ольга Шевченко наголосила, що перехід до нових стандартів буде відбуватися з урахуванням побажань українського бізнесу. Вона нагадала, що транзитний період при вступі в ЄС отримають всі країни – кандидати. Серед іншого, їм надають список заборонених і дозволених пестицидів. Ольга Шевченко додала, що для більшості інших країн перехідний період був більшим, і вони отримували дотації.

Як писав AgroPolit.com, Ольга Шевченко розповіла, чи буде Україна забороняти хлорпірифос. У Держпродспоживслужбі оцінили, наскільки об’єктивні претензії країн ЄС до якості зерна з України.

в