28 квітня 2023, 12:55, Рослинництво

Погода призведе до скорочення врожаю на 10% – прогноз

Українські аграрії у 2023 році зможуть зібрати приблизно 64 млн т олійних та зернових культур, і цей показник на 10% поступається минулорічному. Про це у соцмережах повідомив голова аграрного комітету Верховної Ради Олександр Гайду.

«Аграрії засіяли більш ніж 1 млн га ярих культур. Зерновими та зернобобовими планується засіяти 5,5 млн га, що на 5% менше, ніж торік. Сподіваємось, що надалі погодні умови сприятимуть проведенню сівби, відповідно, показники врожаю лише зростатимуть. Адже українські аграрії забезпечують продовольством близько 400 млн людей у світі, і від них, зокрема, залежить питання забезпечення продовольчої безпеки», – зазначив Олександр Гайду.

Несприятливі погодні умови він вважає однією з основних причин скорочення показників посівної кампанії. За словами депутата, відсутність сонячних днів, значні опади, зниження температури повітря у квітні викликали перезволоження ґрунту. Таким чином, у польових роботах сталася затримка.

Зазначимо також, що через повномасштабну війну посівна кампанія у 2023 році також значно ускладнилась. Українські аграрії зіткнулися з новими викликами. Один з головних скорочення площ, які придатні для сівби.

Як писав AgroPolit.com, Канада хоче збудувати елеватори в Польщі для українського зерна. Також  Угорська зернова асоціація виступила за розблокування агроімпорту з України.

в