28 квітня 2023, 11:53, Торгівля

Після виходу із зернової угоди рф може вдатися до піратства

Експерти розповіли, до яких наслідків може призвести можливий вихід рф із зернової угоди. Про це пише аналітичний портал «Слово і діло».

Позиція України полягає в тому, щоб зробити угоду безстроковою, але рф від цієї умови відмовляється. 18 березня зернову угоду продовжили. Українська сторона заявила, що з зазначеної дати зерновий коридор буде діяти 120 днів, а в рф попередили, що згодні лише на 60 днів його роботи.

Останнім часом рф вдалася до затягування перевірок судів. 10 квітня українська сторона зазначила, що робота зернового коридору може повністю припинитися, оскільки російські інспектори припинили перевірку суден, завантажених українським зерном. Ці кораблі прямували через Босфор.

За припущенням західних журналістів, після припинення зернової угоди військові кораблі рф можуть вдатися до піратства в Чорному морі і нападати на судна з зерном. На це рф натякає у своєму листі, який окупанти надіслали до Об'єднаного Координаційного комітету Чорноморської зернової ініціативи.

Це виглядало як завуальована загроза того, що російські військові можуть почати напади на комерційні судна в Чорному морі після цієї дати, більше не пов'язані правилами безпечного проходу, передбаченими угодою» – зазначили аналітики.

Як писав AgroPolit.com, Ердоган та путін обговорили зернову угоду. Також за тиждень експорт агропродукції зерновим коридором впав на 5%.

в