27 квітня 2023, 11:26, Торгівля

Компроміс по ввезенню українських агропродуктів до ЄС майже досягнутий – єврокомісар

Під час засідання Ради міністрів сільського господарства країн Євросоюзу у Люксембурзі учасники наблизилися до рішення проблеми експорту агропродукції з України. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Єврокомісар по сільському господарству Януш Войцеховський зазначив, що пропозицію Єврокомісії скоріше за все приймуть.

Вона включає три заходи:

  • До 5 червня заборонити експорт із України п'яти продуктів: насіння ріпаку, пшениці, кукурудзи, олії та насіння соняшнику. Цю заборону можуть продовжити до кінця року, бо цього домагається Словаччина та частина інших країн. Транзит української агропродукції триватиме, а Єврокомісія готова йому сприяти.
  • Виділити компенсацію у 100 млн євро для п’яти європейських країн, ринки яких постраждали від надлишку українських агропродуктів. До них відносять Словаччину, Угорщину, Болгарію, Румунію та Польщу. Мова йде про другий транш допомоги, який виділяють завдяки сільськогосподарському фонду Євросоюзу. Перший пакет допомоги у 56 млн євро виділили Румунії, Болгарії та Польщі.
  • Розслідувати ситуацію на внутрішньому ринку, що склалася навколо інших продуктів, що потрапляють до Євросоюзу з України. У першу чергу це торкнеться продуктів, заборони на ввезення яких домагалася частина європейських країн.

Як писав AgroPolit.comЄврокомісія наклала заборону на експорт зерна з України до Румунії. Також до списку заборонених до імпорту в ЄС українських продуктів додали соняшникову олію.

в