27 квітня 2023, 10:28, Держпідтримка

Насіння овочів від USAID хочуть передати 40 тис українських домогосподарств

Більше 40 тис. домогосподарств у 382 громадах, серед яких 145 – прифронтові та деокуповані, отримають насіння овочів від USAID. Про це повідомив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник.

Перші партії насіння відправили. Домогосподарства до повномасштабної війни рф проти України забезпечували третину потреб споживчого ринку в овочах. Овочевий сектор є одним з найбільш постраждалих від військової агресії, бо чверть овочів аграрії вирощували у східних та південних областях, частина яких була зайнята ворогом. За рік ціни на овочі зросли на 34%.

В таких умовах компанія Байєр вирішила безкоштовно передати фермерам України через USAID насіння моркви – 530 кг, а також насіння кукурудзи – 350 т. Згодом ще сім міжнародних насіннєвих компаній надали 401 кг насіння.

За підтримки Програми USAID АГРО, проект Згуртовані громади доставив уже близько 1200 тон товарів критичної необхідності. Ми транспортували усе – від продуктів харчування до модульних будинків і промислових генераторів. Зараз ми починаємо логістику насіння для посівної, яке отримали завдяки учасникам ініціативи AGRI-Україна. І це дуже важливо, адже посівна – свідчення поступового відродження громад», – сказав Іван Слободяник.

Як писав в Україні більше аграрних підприємств зможуть забронювати працівників. Також до списку заборонених до імпорту в ЄС українських продуктів додали соняшникову олію.

 

в