27 квітня 2023, 09:34, Торгівля

Єврокомісія наклала заборону на експорт зерна з України до Румунії

Європейська комісія до 5 червня заборонить експорт олійних культур та зерна з України до Румунії. Про це заявив міністр сільського господарства Румунії Петре Даеа, пише Sky News.

Раніше Угорщина, Польща та Словаччина припинили імпорт українського зерна, а також інших аграрних товарів. Влада цих країн заявляє, що такими кроками намагається захистити своїх фермерів.

Оскільки після початку повномасштабної війни рф проти України, доступ до чорноморських портів окупанти заблоковали, а потім обмежили, довелося шукати альтернативні маршрути для доставки зерна та інших товарів через сусідні держави.

В результаті мільйони т олійних та зернових культур опинилися в країнах Центральної і Східної Європи. Ці товари дешевші ніж в Європейському Союзі, а також їх звільнили від митних зборів.

Місцеві фермери почали скаржитися, що ціни і попит на їх аграрні товари спотворюються. Європейська комісія пішла на поступки країнам, фермери в яких постраждали від надлишків аграрних товарів з України. Там погодилися заборонити імпорт української соняшникової олії, зберігши її транзит.

Переговори зі штатами все ще тривають. Румунія буде захищена рішенням Європейської комісії і отримає компенсацію для фермерів», – сказав Петре Даеа.

Як писав AgroPolit.com, за більшість аграрних перевезень Україні не доведеться сплачувати турецьке мито. Також до списку заборонених до імпорту в ЄС українських продуктів додали соняшникову олію

в