26 квітня 2023, 18:05, Торгівля

Законопроєкт №8025 допоможе Україні вирішити проблему з агроекспортом – нардеп

Проєкт закону №8025 може допомогти Україні вирішити проблеми з експортом аграрної продукції в умовах блокади портів і перекриття транспортних коридорів до країн Європейського Союзу. Про це розповів народний депутат України, член аграрного комітету Сергій Лабазюк.

«Блокада зернового коридору досягає апогею. А тепер додалась блокада сухопутних кордонів з ЄС. Відверто, ні аграрії, ні політики не очікували такого подвійного удару. Але, як показало 24 лютого – ми маємо бути готові до будь-яких сценаріїв – і навіть найгірших. І не потрібно панікувати, натомість – працювати ще більш ефективно», – сказав Сергій Лабазюк.

За його словами, передчуваючи поглиблення кризи з експортом української аграрної продукції, нардеп з колегами  зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону №8025. Реалізація цього документу передбачає введення в дію сухопутних коридорів.

Документ передбачає:

  • Створення постійних експортних коридорів спільно з ООН;
  • Залучення міжнародної допомоги з рухомим складом, зокрема: вагонами та причепами;
  • Визначення митних пунктів, на яких безперервно будуть обслуговуватись митні коридори;
  • Спільну роботу з міжнародними операторами перевезень для транспортування української агропродукції.
  • Покращення логістики за рахунок донорських коштів.

Як писав AgroPolit.com, за більшість аграрних перевезень Україні не доведеться сплачувати турецьке мито. Також Канада хоче збудувати елеватори в Польщі для українського зерна.

в