25 квітня 2023, 15:44, Торгівля

Зернова угода під загрозою зриву: Україна вимагає від партнерів спільного тиску на рф

Пропозиція глави ООН Антоніу Гутерріша щодо вдосконалення та продовження зернової угоди може бути успішною лише за умови колективного тиску міжнародної спільноти на рф. Про це заявив радник президента України Михайло Подоляк у коментарі Reuters.

«Абсолютно виправдана ініціатива Гутерріша може мати успіх лише за умови колективного тиску міжнародної спільноти на рф. Україна продовжуватиме виконувати домовленості з Туреччиною та ООН і продовжуватиме доставляти зернові вантажі до місця призначення, вирішуючи проблему глобального продовольчого забезпечення», – заявив Михайло Подоляк.

Зазначимо, що Антоніу Гутерріш виклав пропозиції щодо «шляху вперед, спрямованого на вдосконалення та розширення» зернової угоди в листі до путіна. Російська сторона заявила, що світовий дефіцит продовольства не пов'язаний з браком російського та українського зерна на ринку.

В рф зазначили, що положення, що стосуються російського експорту зерна, не були належним чином реалізовані. москва дала сигнал, що не дозволить продовжувати зернову ініціативу, яка зняла блокаду трьох українських портів на Чорному морі.

Михайло Подоляк спростував твердження міноборони рф про те, що Київ намагався атакувати кораблі в Чорному морі.

Як писав AgroPolit.com, у міністерстві оборони рф звинуватили Україну в атаці БПЛА на окупований Севастополь і зриві зернової угоди. Також G7 виступає за продовження зернової угоди.

в