24 квітня 2023, 15:42, Харчова безпека

ООН хоче передати надлишки українського зерна з ЄС до найбідніших країн

Всесвітня продовольча програма ООН готова допомогти ЄС позбутися надлишку українського зерна, що руйнує ринки Східної Європи, і доставити його до країн, які цього найбільше потребують. Про це сказав Мартін Фрік, директор Глобального офісу ВПП у Брюсселі і Берліні, у коментарі Politico .

Представники Європейської комісії зустрілися з представниками п’яти країн Східної Європи, щоб обговорити пропозиції щодо вирішення проблеми величезного припливу українського зерна та інших харчових продуктів після того, як Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія запровадили заборону на імпорт.

Повномасштабна війна рф проти та блокада чорноморських портів призвели до того, що українське зерно скопилося усередині країни ЄС. Євросоюз швидко скасував тарифи та створив транзитні коридори через Східну Європу. У результаті імпорт зерна в ці країни стрімко зріс.

Доставка зерна деяким із найбідніших людей у світі має вирішальне значення в умовах цієї глобальної продовольчої кризи. Ми транспортуємо зерно з України через Чорне море і готові працювати з Європейською комісією та державами-членами, щоб знайти рішення. Потреба ВПП є значною, і ми маємо досвід роботи зі складною логістикою переміщення великих обсягів до країн, які цього потребують», — сказав Мартін Фрік.

Як писав AgroPolit.com, порт Колобжегу відкрили для транзиту українського зерна. Також Єврокомісія не домовилась з п’ятіркою країн про транзит українського зерна.

в