24 квітня 2023, 13:51, Тваринництво

Наслідки війни: на підприємстві в Харківській області загинули 60 тис тварин

В Харківській області на фермі в агрокомбінаті «Слобожанський» від голоду в умовах повномасштабної війни загинули 60 тис. тварин. Про це розповів заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов, пише АТН.

«До повномасштабного вторгнення агрокомбінат «Слобожанський» був найбільшим платником податків у територіальній громаді. Зараз підприємство розтрощене та не функціонує. Зі свого боку зробимо все можливе, щоб допомогти відновити роботу комбінату», – зазначив Євген Іванов.

У мирні часи підприємство забезпечувало м’ясом велику частину ринку Харківської області. Росіяни окупували селище Чкаловське у березні минулого року і почали, серед іншого, обстрілювати агрокомбінат. Із 70 тисяч тварин які жили на фермі, 60 тисяч – загинули від голоду. Попередні збитки підприємства експерти оцінюють в сотні мільйонів доларів США.

Слід зазначити, що агрокомбінат «Слобожанський» працював з 1996 року на базі однойменного радгоспу. Основна спеціалізація підприємства – тваринництво. Також на ньому займалися рослинництвом та промисловою переробкою тваринницької продукції. У земельному банку підприємства перебуває 7,5 тис. га. Крім тварин, там вирощували кукурудзу, пшеницю та соняшник.

Як писав AgroPolit.com, за рік війни прямі збитки агропромислового комплексу України від дій російських окупантів досягли позначки у $8,7 млрд. Також через збільшення лінії кордону з рф 150 тис га земель залишиться необробленими.

в