24 квітня 2023, 11:53, Торгівля

Єврокомісія не домовилась з п’ятіркою країн про транзит українського зерна

Відеоконференція заступника голови Єврокомісії Валдіса Домбровскіса з представниками п'яти країн Центральної Європи щодо імпорту аграрної продукції з України завершилася без домовленостей. Про це повідомляє RMF FM.

У понеділок на рівні міністрів сільського господарства продовжаться переговори з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Болгарією. Єврокомісія готова піти на поступки.

Вона готова розширити перелік товарів, які буде заборонено ввозити з України. Поки Єврокомісія погодилася на заборону імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. Тепер неофіційно повідомляється, що вона готова додати до списку, на який поширюються обмеження на імпорт, також інші продукти зі переліку, представленого міністрами сільського господарства п'яти країн, такі як яйця та птиця.

Польща також порушила питання фруктів і консервації, переважно яблучного пюре, які зберігаються в національних холодильних камерах. Єврокомісія відкрита до цього запиту. Крім того, Єврокомісія попросила надати статистику та додаткову інформацію про труднощі з транспортуванням та зберіганням цих продуктів.

Комісія також має уточнити, як вплине її допомога на транспортування українського зерна в Польщі та сусідніх країнах.

Як писав AgroPolit.com, список заборонених до ввезення в ЄС українських товарів можуть розширити. Також аграрні міністри Болгарії та України домовились про розблокування автівок з продовольством.

в