24 квітня 2023, 10:42, Торгівля

Список заборонених до ввезення в ЄС українських товарів можуть розширити

Угорщина, Словаччина, Румунія, Польща і Болгарія звернулися до Єврокомісії з проханням розширити перелік забороненої до ввезення аграрної продукції з України. Про це повідомляє видання PAP, у розпорядженні якого опинилася копія відповідного листа.

«Ми пропонуємо розширити сферу застосування також на соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м'які фрукти, яйця, м'ясо, молоко та молочні продукти. Ми закликаємо до якнайшвидшого завершення робіт та негайного впровадження пакету допомоги. Забезпечення суворого санітарного контролю та контролю якості імпорту з України має бути постійно пріоритетним», — сказано в листі.

Міністри сільського господарства п'яти країн вважають, що треба продовжити заборону на ввезення зазначених товарів після того, як закінчиться режим скасування мит, що діє до червня 2023 року по відношенню до українських товарів.

Автори звернення зазначили в своєму листі, що зростання імпорту української аграрної продукції до європейських країн продовжує викликати проблеми на ринках, а також завдавати збитки аграрному сектору ЄС. В листі зазначається, що найбільші збитки несуть країни, у яких з Україною є спільний кордон.

Представники п’яти країн зазначили, що Єврокомісія робить вірні кроки для вирішення проблеми, але зусиль недостатньо.

Як писав AgroPolit.com, аграрні міністри Болгарії та України домовились про розблокування автівок з продовольством. Також Польща оголосила про нові вимоги до українських транзитних перевізників.

в