24 квітня 2023, 08:31, Торгівля

G7 виступає за продовження зернової угоди

Велика сімка (G7) закликала до подовження, повної реалізації та розширення угоди щодо експорту українського зерна через Чорне море. Про це повідомили міністри сільського господарства країн G7, пише Reuters.

У липні минулого року в Стамбулі за посередництва ООН і Туреччини було підписано угоду, яка дозволила Україні експортувати понад 27 мільйонів т зерна з кількох чорноморських портів.

рф, яка вторглася до свого сусіда в лютому 2022 року, рішуче дала зрозуміти, що не дозволить продовжити угоду після 18 травня, оскільки перелік вимог щодо полегшення її власного експорту зерна та добрив не було виконано.

У комюніке після дводенної зустрічі в Японії, міністри сільського господарства Великої сімки, підкреслили велику важливість угоди сказавши, що вони рішуче підтримують продовження, повну реалізацію та розширення Чорноморської зернової ініціативи.

Ми засуджуємо спроби росії використовувати продовольство як засіб дестабілізації та як інструмент геополітичного примусу та підтверджуємо нашу прихильність діяти на знак солідарності та підтримувати тих, хто найбільше постраждав від використання продовольства як зброї росією», – йдеться у комюніке.

Як писав AgroPolit.comекспорт української агропродукції до Польщі досяг 10%. Також аграрні міністри Болгарії та України домовились про розблокування автівок з продовольством.

в