21 квітня 2023, 16:55, Харчова безпека

Україна має готуватися до того, що рф зірве зернову угоду – посол

Україні  варто вже зараз почати підготовку альтернативних варіантів доставки аграрної продукції на випадок, якщо росія після 18 травня заблокує зернову угоду. Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар, пише Центр транспортних стратегій.

Він припустив, що відповідні варіанти вже прораховують і вносять в emergency plan. Дипломат зауважив, що якщо росія заблокує зернову ініціативу, партнери України зможуть зробити висновок, що рф не дотримується укладених угод, і її не можна вважати надійним переговорником.

За його словами, багато залежить і від того, чи зможе ООН змусити російську сторону продовжити зернову ініціативу. Дипломат нагадав, що у підписаному минулого року меморандумі ООН дала обіцянку рф спільно розв'язати питання, пов'язані з експортом амоніаку.

Нам треба думати над якимись альтернативними варіантами, якщо росіяни спробують заблокувати зернову угоду 18 травня. Звичайно, що жоден із посередників не підтримує дій росії, але коли прийде 18 травня, ми побачимо, як кожна зі сторін буде діяти. Давайте враховувати внутрішню ситуацію в Туреччині, у країні 14 травня відбудуться президентські і парламентські вибори» – сказав Василь Боднар.

Як писав AgroPolit.com, експорт зерна з одеських портів критично важливий для Європи. Також Україна не зможе експортувати в Угорщину десятки аграрних продуктів: список розширили.

в