21 квітня 2023, 15:47, Торгівля

Польща відновила транзит зерна з України

Польща 21 квітня розблокувала транзит аграрної продукції з України і перші транспортні засоби з продовольством відправляться через пункт пропуску Дорогуськ у Нідерланди та Німеччину. Про це повідомляє RMF FM.

Постанова міністра Вальдемара Буди дозволяє транзит сільськогосподарської продукції з України, ввезення якої було заборонено в суботу. Йдеться про 18 категорій продуктів — від злаків до цукру, вина, м'яса, яєць і живих тварин. На них як і раніше діятиме заборона на імпорт.

Згідно з постановою, до кінця червня ці вантажі можна буде транспортувати лише до одного з чотирьох портів або за межі Польщі. Постанови були опубліковані в журналі законів вночі.

«Процедура транзиту забезпечує те, що оформлені на українсько-польському кордоні транзитні декларації не можуть бути змінені на території Республіки Польща, що забезпечить нерозміщення транзитної продукції на ринку на території Республіки Польща» — сказано в обґрунтуванні проекту.

У розпорядженні міністра фінансів йдеться про те, що під електронну систему нагляду на транспорті потраплять крупи, яйця, м’ясо птиці та продукти бджільництва. Транспортні засоби, які їх транспортують, будуть опечатані, а їхній маршрут відстежуватимуть.

Як писав AgroPolit.com, торгівля України з ЄС ускладняється через заборону аграрного імпорту. Також Чехія не буде забороняти імпорт українського зерна.

в