21 квітня 2023, 08:30, Харчова безпека

В магазини України могли завезти отруйні горіхи

До магазинів України могли потрапити вкрай небезпечні волоські горіхи з афлатоксинами. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

За офіційною інформацією, афлатоксини виявили в ядрах горіхів, які перевозились через Румунію. Вантажовідправником значиться компанія Transilvania Nuts S.R.L. Bäko Zentrale Nord eG – є оптовиком відповідного вантажу, який прямував до Німеччини.

У разі виявлення названого вантажу в торгівлі, операторів ринку просять повідомити у Держпродспоживслужбу.

Зазначимо, що до сімейства афлатоксинів відноситься чотири основних представника: G2, G1, В2 та В1. Найбільш небезпечним і поширеним вважають афлатоксин B1. Ця речовина являє собою гепатотропну отруту. При хронічному та підгострому афлатоксикозі розвивається первинний рак печінки та цироз.

Афлатоксин В1 вважають найсильнішим з існуючих хімічних канцерогенів. Він може впливати на плід та змінювати клітини. Якщо афлатоксини потрапляє до організму, він починає концентруватися в печінці.

Гострий афлатоксикоз може викликати некрози печінки з її жировою дегенерацією, а також некрози нирок, діарею, асцит, крововиливи, судоми, парези та порушення координації.

Як писав AgroPolit.com, прикордонні інспекційні пости можуть передати під контроль Кабміну. Також Китай та Україна розширюють співпрацю з експорту агропродукції.

в