20 квітня 2023, 15:52, Торгівля

Польща планує розширити заборону на ввезення української аграрної продукції до ЄС

Польща хоче запропонувати Європейському Союзу розширити список аграрної продукції, на яку розповсюджується заборона імпорту з України. Про це повідомляє RMF24.

Запропонована ЄС заборона на імпорт чотирьох аграрних продуктів, серед яких пшениця, кукурудза, ріпак та насіння соняшнику, є недостатньою для Польщі та інших сусідніх з Україною країн. Польща хоче додати до цього списку також: м'які фрукти, яйця, птицю, цукор та мед.

П'ять країн погодили довгий спільний список. Переговори мають продовжитися найближчими днями.

За інформацією видання, під час переговорів між заступником глави Єврокомісії Валдісом Домбровскісом з міністрами п'яти європейських країн, сторонам не вдалося досягти домовленостей.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн планує надалі відстоювати пропозицію припинити імпорт насіння соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці, дозволивши транзит, а також розблокувавши решту імпорту. Президент Єврокомісії хоче використовувати політичні аргументи.

Одним з них є неможливість послаблення єдності ЄС у підтримці України, що змушена захищатися у розпочатій рф війні. Зазначимо, що через блокаду росією українських морських портів, Європейський Союз скасував всі квоти і тарифи на транзит зерна з України до інших регіонів світу.

Як писав AgroPolit.com, у Європейському Союзі готують надзвичайні обмеження для імпорту зерна з України до п'ятірки країн-членів ЄС. Також пакет підтримки у 100 млн євро п’ять європейських країн, що постраждали від надлишків українського зерна, зможуть отримати лише при скасуванні односторонніх заборон. 

в