20 квітня 2023, 12:51, Торгівля

Транзит агропродукції України до портів Румунії: міністри обговорили питання

Румунія не планує обмежувати транзит української аграрної продукції через власні порти. Таку заяву зробили після онлайн зустрічі міністра сільського господарства та сільського розвитку Румунії Петре Деа з міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським.

Сторони говорили про експорт та транзит української аграрної продукції через Румунію. Микола Сольський підкреслив, що Румунія не планує ставити під сумнів транзит аграрної продукції з України до її портів.

Інші питання імпорту та транзиту української аграрної продукції сторони хочуть обговорити на зустрічі в Бухаресті, що запланована на 21 квітня.

Нагадаємо, що Польща 15 квітня заборонила ввезення з України зерна, а також іншого продовольства. Однією з основних причин такого рішення стали багатоденні протести, що ініціювали фермерські асоціації Польщі.

Європейські аграрії скаржилися на зниження ринкових цін і неможливість реалізувати продукцію через великий наплив українського зерна. Через протести звільнився міністр аграрної політики Польщі. Крім того, виявилися заблоковані залізничні колії на кордоні Польщі та України.

Слід відзначити, що транзит українського зерна в інщі країни також тимчасово був обмежений.

Як писав AgroPolit.com, молочники просять уряд заборонити імпорт польської продукції до України. Також Туреччина та Україна домовились про відновлення зернового коридору.

в