20 квітня 2023, 10:41, Рослинництво

Кабмін прийняв постанову про фітосанітарні процедури в зонах бойових дій

Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка регламентує здійснення фітосанітарних процедур на звільнених територіях, а також в місцях бойових дій. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Зараз ця сфера діє відповідно до постанови Кабміну №398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану», перший пункт якої і вирішили змінити.

У новій редакції також урахували постанови №1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією».

Відповідно до прийнятих змін фітосанітарні процедури вирішили не проводити на територіях бойових дій, а також тимчасово зайнятих окупантами. Перелік відповідних територій затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Фітосанітарні процедури можуть бути відновленні на територіях, для яких визначена дата завершення тимчасової окупації, або припинення бойових дій. Здійснювати їх фахівці мають лише при наявності, який підтверджує, що на зазначених територіях відсутні ризики, пов’язані з мінуванням.

Постанова дозволить якнайшвидше відновити фітосанітарні процедури після звільнення території, завдяки чому аграрії зможуть приступити до роботи.

Як писав AgroPolit.com, основні аграрні ресурси виділять на розмінування та підтримку фермерів. Також Україні передано $35,5 млн на розмінування від Канади.

в