20 квітня 2023, 09:37, Харчова безпека

Туреччина та Україна домовились про відновлення зернового коридору

Туреччина і Україна домовились про відновлення інспектування суден, які прибувають для навантаження українським зерном. Про це розповів віце-прем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков у Facebook.

Він нагадав, що рф з 10 квітня припинила реєстрацію вхідного флоту для участі в зерновій ініціативі, а також відмовилася працювати відповідно до планів українських портів. Такі дії агресора унеможливили складання інспекційних планів, а також зупинили вхід суден, що здійснювали маршрути в рамках діючої зернової ініціативи.

За його словами, за останні два дні не вдалося скласти інспекційний план, а також провести інспекції, що повинні були відбутися в турецьких територіальних водах. Українська сторона 18 квітня запропонувала організувати дві інспекції вихідного, та дві інспекції вхідного флоту.

Завершили зустріч з Хулусі Акаром, міністром національної оборони Туреччини. На порядку денному головне питання — розблокування та забезпечення ефективного функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Дійшли згоди щодо відновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським зерном», – зазначив Олександр Кубраков.

Як писав AgroPolit.com, Україна не зможе експортувати в Угорщину десятки аграрних продуктів. Також Нова пошта не буде відправляти продукти до Європи.

в