19 квітня 2023, 16:50, Фінанси

Збитки агросектору від війни: які області постраждали найбільше

За рік війни прямі збитки агропромислового комплексу України від дій російських окупантів досягли позначки у $8,7 млрд. Про це розповіли експерти проекту KSE Institute.

Найбільша частка збитків аграрному сектору припадає на пошкодження та знищення сільгосптехніки. Оціночні втрати виробників досягли $4,65 млрд. В результаті війни загалом зруйновано або пошкоджено 109,6 тис. одиниць аграрної техніки.

«Друга за розміром категорія збитків цієї сфери пов'язана зі знищенням і крадіжками виробленої продукції. Зафіксовано понад 4 млн т знищеної та викраденої готової сільгосппродукції. Сукупна вартість цих збитків оцінюється в $1,87 млрд.»,- повідомили аналітики.

Інфраструктура для зберігання сільськогосподарської продукції також зазнала суттєвих втрат. Зруйновані ворогом зерносховища мають сумарну місткість у 8,2 млн т виробленої продукції. Ще 3,25 млн т продукції могло поміститися у пошкоджених зерносховищах. Щоб відновити зруйновані потужності прийдеться заплатити $1,33 млрд.

Найбільше агросектор через війну постраждав в таких областях:

  • Луганська,
  • Херсонська,
  • Донецька,
  • Харківська,
  • Запорізька.

Слід відзначити, що у 2023 році прогнозовані площі посівів технічних та зернових культур в Україні складають 19,3 млн га.

Як писав AgroPolit.com, через збільшення лінії кордону з рф 150 тис га земель залишиться необробленими. Також окупанти знищили аграрної техніки в Україні на $4,2 млрд.

в