19 квітня 2023, 14:08, Торгівля

Болгарія ввела заборону на імпорт українського продовольства

Болгарія тимчасово заборонила імпорт українського продовольства, зробивши виняток для транзитних товарів. Про це заявив глава тимчасового уряду Болгарії Гилиб Донєв, пише BNR.

Прем'єр-міністр Болгарії нагадав, що у країні залишилася значна кількість українського продовольства. Гилиб Донєв зазначив, що Болгарія розраховує на те, що Брюссель почує та зрозуміє позиції держав-членів ЄС – Болгарії, Польщі, Угорщини та Словаччини та переосмислить свою позицію.

Прем'єр-міністр додав, що Болгарія, як і раніше, солідарна з Україною, але банкрутства болгарських аграрних виробників цій справі не сприятимуть. Інформації про те, як довго діятиме тимчасова заборона на ввезення продуктів харчування з України, немає, але рішення про це має ухвалити уряд. Прем'єр-міністр наголосив, що першочергова задача уряду – вирішення проблем болгарських громадян.

Основна причина в тому, що минулого року, всупереч ідеї так званих коридорів солідарності, в країні залишилися значні обсяги продовольства та було порушено основні виробничі та торгові ланцюжки. Якщо ця тенденція збережеться і навіть посилиться, що цілком реально після введення подібних заборон з інших країн, можна досягти вкрай серйозних наслідків для болгарського бізнесу», – зазначив Гилиб Донєв.

Як писав AgroPolit.com, Євросоюз стримав інфляцію завдяки українській агропродукції. Також Польща бере під контроль транзит українського зерна.

в