19 квітня 2023, 13:21, Фінанси

Євросоюз стримав інфляцію завдяки українській агропродукції

Експорт української агропродукції стримав рівень інфляції у Європейському Союзі, хоча вона і залишилась значною. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Посилаючись на звіт Єврокомісії, він підкреслив, що постачання української аграрної продукції в цілому допомогло контролювати інфляцію. Тарас Висоцький розповів, що повномасштабна війна рф проти України призвела до зростання цін агропродукції на світовому ринку.

За словами спікера, у експортоорієнтованих країнах зростання цін призвело до позитивного економічного ефекту. Заступник міністра зазначив, що наразі тривають дискусії у питанні експорту української агропродукції у країни ЄС. Сторони по кожній державі окремо обговорюють можливий вплив від збільшення поставок. Нагадаємо, що частина європейських країн тимчасово заборонили імпортувати зерно та інші види агррарної продукції з України.

Тобто, інфляція в країнах була значною, але без цього постачання була б іще більшою. Це все включено у звіт. Сподіваємось, що на цифрах можна буде зафіксувати, що нам у першу чергу вигідно співпрацювати, в тому числі у галузі АПК», — заявив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, Польща бере під контроль транзит українського зерна. Також Польща погодилась розблокувати транзит українського зерна.

в