19 квітня 2023, 12:29, Харчова безпека

Зрив зернової угоди: держсекретар США осудив поведінку рф

Держсекретар США Ентоні Блінкен відреагував на блокування зернового коридору з боку росії, та осудив такі дії. Про це пише Голос Америки.

Країна – агресор намагається поглибити продовольчу кризу та дискредувати Україну, яка залежить від поставок зерна. Слід відзначити, що експорт українських зернових протягом двох днів залишається замороженим, оскільки росія блокує інспекції кораблів.

Ентоні Блінкен підкреслив, що агресор свідомо порушує обіцянки. Слід додати, що 17 квітня росія в Босфорі заблокувала інспекцію суден. Агресор це зробив вже декілька разів. Зараз рф порушила власні обіцянки, які дала при підписанні зернової угоди в 2022 році.

Гарантами-посередниками зернової угоди виступили ООН та Туреччина. Саме вони підтвердили, що росія припинить блокаду портів України, випустивши судна, щоб можна було відновити експорт зернових.

Росія знову блокує поставки українського зерна світові, підвищуючи ціни на продовольство для людей усюди. За останні кілька днів жодне судно не вийшло з України і завантаження більше 50 суден заблоковано. Країни в усьому світі залежать від цього рятівного зерна. Росія порушує свої обіцянки перед ними», — заявив Ентоні Блінкен.

Як писав AgroPolit.com, Польща погодилась розблокувати транзит українського зерна. Також рф блокує зерновий коридор на турецькому відрізку шляху.

в