18 квітня 2023, 15:47, Торгівля

Втрати від молочної реформи в Україні сягнуть 22 млрд грн

Через створення нового репрезентативного фонду і зниження ПДВ для молочарів у держбюджеті утвориться діра у 22,35 млрд грн. Про це повідомляє у своєму матеріалі Telegraf, посилаючись на експертів.

Відповідно до реформи молочної галузі, передбаченої проєктами законів №9161№9162№9163, 0,5% від продукції, що була реалізована в Україні, переробники та імпортери мають виплачувати у спеціальний фонд, натомість ПДВ для них зменшать до 10%, замість нинішніх 20%. Саме це зниження, на думку експертів, і стане причиною основних втрат.

Гроші від збору потраплятимуть у фонд. Виробники та переробники молока мають стати його представниками. Зібрані гроші у Мінагрополітики планують витрачати на рекламу молока, а також галузеві дослідження. Слід зазначити, що після початку повномасштабної війни рф проти України ціна на молочні продукти підвищилася на 21%.

Ідею збору подала Асоціація виробників молока, яка входить до ВАР, але збір пропонують чомусь здійснювати виключно з переробників молока та імпортерів. Хоча початково ідея була в тому, що нова організація буде складатися частково з виробників молока і частково – з його переробників. Обидві сторони мали сплачувати збір у фонд на рівні 0,5% від усієї реалізації продукції», — розповів директор аналітичного агентства Інфагро Василь Винтоняк.

Як писав AgroPolit.com, українські торгові мережі домовились про строки розрахунків на базові продукти. Також ЄС втрачає інтерес до українського молока.

в