18 квітня 2023, 13:03, Торгівля

Припинення імпорту до ЄС: агросектор України втратить до 10%

Через призупинення імпорту агропродукції до Польщі, Словаччини та Угорщини, Україна може втратити 8 – 10% аграрного експорту. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону.

Висоцький розповів, що заборону на ввезення українського зерна зараз обговорюють на переговорах з представниками Єврокомісії, України, а також згаданих вище країн ЄС. Через повномасштабну війну рф проти України, велика кількість дешевого українського зерна потрапляє на ринок Польщі, чим незадоволені місцеві фермери.

Нагадаємо, що міністр сільського господарства Польщі Генрік Ковальчик пішов у відставку через масові акції протесту аграріїв. Уряд Польщі вирішив тимчасово заборонити ввезення з України зерна та інших видів продовольства.

Після початку повномасштабного вторгнення через блокування морських портів було перенаправлено багато сільськогосподарської продукції через західні кордони. Тобто вона фізично їхала через Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію. Звичайно, більшість цієї продукції перевозилася транзитом, оскільки ці країни не є найбільшими споживачами цієї продукції і самі її багато виробляють», – зазначив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, допомогу фермерам з європейських країн збільшили до 100 мільйонів євро. Також експерти розповіли, як Україна має реагувати на блокаду аграрного експорту з боку країн ЄС.

в