18 квітня 2023, 12:22, Фінанси

Допомогу фермерам з європейських країн збільшили до 100 мільйонів євро

Єврокомісія збільшила другий пакет підтримки аграріїв із п'яти країн, серед яких є Польща, виділивши на нього 100 млн. євро, замість попередніх 75 млн. Про це повідомляє Polskieradio24.pl.

Рішення Єврокомісії з цього питання очікується найближчими днями, і це рішення мають схвалити представники держав-членів пізніше. Для Польщі це буде близько 30 млн євро. Водночас тривають переговори Єврокомісії з Польщею та Угорщиною щодо заборони імпорту зерна з України. Це стане однією із тем зустрічі міністрів сільського господарства ЄС у Люксембурзі.

Гроші на фінансову підтримку аграріїв надійдуть із бюджету ЄС, з антикризового резерву. П'ять країн зможуть подвоїти суму за рахунок субсидій із національного бюджету. Але ця фінансова підтримка не вирішить проблему надмірного постачання українського зерна та запровадженої Польщею та Угорщиною заборони на імпорт та транзит.

Представники цих країн наголосили, що введені заборони мають тимчасовий характер і необхідні для боротьби з надмірним постачанням українського зерна, яке є серйозною проблемою для фермерів.

Кілька сусідніх з Україною країн заявили про те, що вводять чи збираються запровадити аналогічні обмеження.

Як писав AgroPolit.comпосол США відреагувала на блокаду зернового коридору. Також експерти розповіли, як Україна має реагувати на блокаду аграрного експорту з боку країн ЄС.

в