18 квітня 2023, 10:14, Торгівля

Придушення економіки України: посол США відреагувала на блокаду зернового коридору

Дії рф у Босфорській протоці з блокування інспекцій суден, які мають бути завантажені зерном – є спробою задушити українську економіку. Про це повідомляє посол Сполучених Штатів Америки Бріджіт Брінк у мікроблозі Twitter.

Вона підкреслила, що в даний час мінімум 50 кораблів не мають можливості перетнути протоку Босфор, що викликано діями росії.

Російська сторона 17 квітня вдалася до другого блокування інспекції суден, що проходили по територіальних водах Туреччини. У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України підкреслили, що росіяни хочуть встановити контроль над напрямками роботи флоту та кількістю завантажених кораблів.

Українська сторона наголосила, що така поведінка рф – це порушення міжнародних норм, а також положень зернової ініціативи. Україна сподівається, що ООН та Туреччина зможуть забезпечити роботу зернового коридору, бо саме вони виступили посередниками при підписанні зернової угоди.

Зараз понад 50 кораблів чекають у протоці Босфор на дозвіл відправитися в українські порти, щоб завантажити зерно, яке піде на харчування тих, хто його потребує. Росія намагається задушити українську економіку і сповільнити потік продовольства замість того, щоб дотримуватися умов угоди», — заявила Бріджіт Брінк.

Як писав AgroPolit.com, рф блокує зерновий коридор на турецькому відрізку шляху. Також експерти розповіли, як Україна має реагувати на блокаду аграрного експорту з боку країн ЄС.

в