17 квітня 2023, 15:05, Держпідтримка

100 млн євро для аграріїв: Нідерланди надали підтримку Україні

Для фінансування українських аграрних компаній Нідерланди виділили 100 мільйонів євро, які планують розподілити через Світовий банк. Про це заявила міністр зовнішньої торгівлі та розвитку співпраці Лізі Шрайнемахер, пише NL Times.

Міністр зазначила, що мова йде про першу конкретну реалізацію 2,5 млрд. євро, обіцяних Нідерландами Україні у вигляді допомоги на 2023 рік. Основна частина суми буде спрямована саме на військову допомогу, але Лізі Шрайнемахер підкреслила, що ретельно вивчаються і інші варіанти підтримки.

Міністр додала, що така підтримка не лише допоможе українському агросектору, але має стати корисною для забезпечення глобальної продовольчої безпеки, бо Україна експортує великі об’єми зерна.

40 мільйонів євро буде використано спеціально для сільськогосподарських підприємств, щоб вони могли купити насіння або замінити зламану сільськогосподарську техніку цього сезону... Ці підприємства просто візьмуть кредит у місцевому банку, але оскільки банки там, природно, зараз не бажають кредитувати, буде гарантія , що банк поверне свої гроші у будь-який час. Тоді банк також буде схильнішим давати кредит швидше», — підкреслила Лізі Шрайнемахер.

Як писав AgroPolit.comЄврокомісія відреагувала на заборону імпорту українського зерна Угорщиною та Польщею. Також отримувачі державних грантів на садівництво повинні створити 10 тис робочих місць.

в