14 квітня 2023, 18:01, Політика

Експорт української свинини до Євросоюзу: ФАО та ЄБРР підтримали проєкт

Європейський банк реконструкції та розвитку та Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) вирішили надати Україні технічну підтримку, щоб вона змогла експортувати свинину до Європейського Союзу. Про це повідомили в Асоціації Свинарів України. 

«Прагнення виходу на ринки ЄС вітчизняні виробники озвучують вже давно. Не тільки з метою поставок, а як репутаційний фактор, що автоматично дасть доступ до низки інших країн. Однак тривалий час реалізувати бажане не давала африканська чума свиней. Сьогодні з'явився новий шанс. Україна офіційно заявила, що хоче поставляти свинину на ринки країн Європи», – зазначили в асоціації.

За словами експертів, на отримання відповідного дозволу може знадобитися декілька років, але підготувати галузь потрібно вже зараз, щоб вона відповідала європейським стандартам, обов'язковим для всіх постачальників.

ФАО та ЄБРР допоможуть нашій країні у такому реформуванні, завдяки програмі «Здоров'я тварин, безпечність харчової продукції та програми гарантування її якості в Україні й Молдові».

Експерти ФАО допоможуть Україні розробити опитувальники для самооцінки підприємств, щоб перевірити їх відповідність регламентам ЄС.

Як писав AgroPolit.com, у Словаччині закрили ринок для зерна з України. Також Китай та Україна розширюють співпрацю з експорту агропродукції.

в