14 квітня 2023, 08:30, Торгівля

Ірак хоче закуповувати в Україні зерно, яйця, м'ясо та солодощі

Ірак планує імпортувати з України олійні та зернові культури, а також яйця, солодощі і м'ясні вироби, тому вже запропонував на державному рівні укласти відповідні угоди. Про це повідомили під час зустрічі президента Української спілки промисловців та підприємців Анатолія Кінаха з тимчасовим повіреним у справах Республіки Ірак в Україні, повноважним міністром Тааном Хуссейном Аббасом Хуссейном.

Хуссейн розповів, що до повномасштабної війни росії проти України офіційний річний товарообіг між Україною та Іраком складав 600 млн доларів, а неофіційний сягав 7 млрд доларів, якщо включити до нього показники компаній-посередників.

Наразі Ірак хоче посилити економічну співпрацю з Україною, імпортуючи значні обсяги агропромислової продукції. Міністр додав, що в цьому зацікавлений не лише уряд, але й комерційні організації, представники яких можуть відвідати Україну, щоб здійснити закупівлю у виробників.

У нашій країні існують норми споживання зернових, бакалії, олії тощо на кожного громадянина. Нам потрібне якісне продовольство, яким є українське. Так, до лютого 2022 року українська курятина була переважаючою на ринку Іраку. Ми прагнемо укласти відповідні договори на державному рівні щодо імпорту товарів АПК з України", — зазначив Таан Хуссейн Аббас Хуссейн.

Як писав AgroPolit.comОлександр Гайду закликав ЄС продовжити скасування мит на українські товари. Також у Польщі поліція завадила акції протесту фермерів.

в