13 квітня 2023, 18:15, Торгівля

Аграріям потрібно експортувати 10 млн т зернових – УЗА

Українські аграрії можуть перевезти на експорт ще 10 млн т зернових. Про це повідомляє Rail.insider, посилаючись на президента «Української зернової асоціації» Миколу Горбачова.

Очільник УЗА наголосив, що до 30 червня (кінець маркетингового року), аграрії можуть експортувати 10 млн т зернових, основна частина яких – це кукурудза (7 – 7,5 млн т) та пшениця (1,5 млн т). Микола Горбачов спрогнозував, темпи навантаження зернових зберігатимуться на високому рівні.

«Навіть у тій ситуації, що Польща не буде пропускати вантажі до себе, фактично вирішене питання, яким чином буде проходити транзит», — сказав Микола Горбачов.

За 11 днів квітня середньодобове навантаження досягло 78 тис. т зернових. Цей показник суттєво менше запланованого у 93 – 100 тис. т на добу. Підвищення обсягів спостерігається уже кілька днів.

Розподіл виглядає так:

  • 10 квітня – 83 тис. т,
  • 11 квітня — 110 тис. т,
  • 12 квітня — 97 тис. т.

Зростають обсяги перевезень зерна до морських портів. Однак вони скорочуються у напрямку прикордонних переходів. 416 вагонів із зерновими передають через прикордонні переходи щодоби. Цей показник на 29% менший березневого. Зменшення досягло 174 вагонів. Серед причин скорочення обсягів передачі, експерти називають складну ситуацію з транспортуванням зерна у напрямку Польщі.

Як писав AgroPolit.com, у квітні впали обсяги перевезень вантажів аграрної продукції залізницею. Також у Польщі поліція завадила акції протесту фермерів.

в