13 квітня 2023, 09:43, Торгівля

Овочі в Україні часто дорожчі ніж у Польщі: аграрний міністр назвав причини

В Україні ціни на деякі овочі б’ють рекорди через те, що їх не вистачає, а також сезонний фактор і логістичні проблеми. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський в інтерв’ю виданню Главком.

«Зрозуміло, що зараз не сезон для овочів, але ціни на моркву, цибулю, томати, здається, побили всі рекорди. Це притому, що паливо дешевшає, а гривня стабільна. Це пов’язано з тим, що зараз на ринку мало тих же томатів. У кінці сезону завжди менше овочів, ніж на початку, а свіжих ще не з’явилось. Логістика в Україну дорога. Цього року були й нестандартні ситуації, пов’язані з Туреччиною», – зазначив Микола Сольський.

Він нагадав, що Туреччина – найбільший постачальник томатів до Європи, але після землетрусів вона тимчасово заборонила експорт овочів. Микола Сольський додав, що у багатьох країнах кінець зими і початок весни є часом подорожчання овочів через закони ринку.

Аграрний міністр також розповів, що в Україні навесні відбувається і здорожчання хліба. За його словами, найчастіше стара пшениця коштує дорожче до появи нової, що і впливає на ціну хліба. Микола Сольський пояснив, що оскільки пшениці лишається менше – настає «час продавця» і він диктує ціну. Він додав, що у другій половині травня з’являться нові овочі в Україні та Європі, тому вони подешевшають.

Як писав AgroPolit.com, Микола Сольський назвав основні аграрні зловживання стейкхолдерів. Також більшість аграріїв минулого року опинилися в мінусі.

в