12 квітня 2023, 16:50, Рейдерство

Микола Сольський назвав основні аграрні зловживання стейкхолдерів

В Україні, навіть в умовах війни стейкхолдери вдаються до ряду зловживань в аграрній сфері. Про це розповів міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський в інтерв’ю виданню Главком.

У нас є неповернення валютної виручки, яке має дві причини. Одна з них – стара, бо частина агробізнесу історично знаходиться в тіні. З цим борються, зокрема, запровадженням мінімальних податкових зобов’язань на гектар землі, але все одно ця проблема існує. Друга – це різні валютні курси готівкової та безготівкової гривні та затримки з відшкодування ПДВ, які виникли минулого року», – сказав Микола Сольський.

За його словами, проблеми виникли через те, що суттєва частина ринку почала працювати в готівці, не повертаючи валютну виручку офіційно. Микола Сольський підкреслив, що неофіційне повернення валютної виручки продовжувалося і в нових умовах. Аграрний міністр зазначив, що вирішувати проблему будуть, законодавчо визначивши умови повернення такої виручки.

Також аграрний міністр нагадав, що зловживання є і при використанні зернового коридору, але альтернативи йому зараз не може бути. Микола Сольський додав, що портами в Україні займається Мінінфраструктури, включаючи питання вивезення зерна.

Як писав AgroPolit.com, більшість аграріїв минулого року опинилися в мінусі. Також аграрний міністр розповів про основні проблеми посівної кампанії 2023 року.

в