12 квітня 2023, 15:40, Політика

В Україні гроші державного фонду витрачатимуть на зменшення шкідливих викидів

Верховна Рада схвалила законопроєкт №8433, на основі якого створюється Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації. Про це повідомляє AgroPolit.com, посилаючись на сайт парламенту.

«Фонд створений за європейським принципом — «забруднювач платить», який відповідно до Регламенту ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями передбачає цільове спрямування екологічних податків на енергоефективність та декарбонізацію і застосовується у 21 країні ЄС», — повідомили в Держенергоефективності.

Документ підтримали 299 нардепів. В його створенні приймали участь Держенергоефективності та Мінвідновлення. Згідно з документом у новоутворений фонд будуть надходити гроші від податку на шкідливі викиди СО2. Ці кошти передаватимуть на фінансування заходів з енергоефективності.

Серед таких програм та заходів:

  • державна цільова програма у сфері енергоефективності, використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, декарбонізації,
  • компенсації, здешевлення лізингових зобов’язань та кредитів, залучених компаніями та підприємцями на енергоефективні заходи, скорочення викидів СО2, «зелені» проєкти та енергосервіс.

Як писав AgroPolit.com, окупанти завдали збитків українській природі і землі на 1 трлн 898 млрд грн. Також стали відомі збитки фермерів від війни.

в