12 квітня 2023, 11:51, Земля

Земельні відносини в умовах війни: поради аграріям

Земельні відносини в умовах воєнного стану регламентовані законом №2145-IX. AgroPolit.com у своєму матеріалі розібрав ключові положення цього документу та дав відповіді на найчастіші питання.

Що стосується надання в оренду сформованої земельної ділянки (є кадастровий номер, визначена площа), яка потребує зміни цільового призначення, зробити це можна буде після відновлення роботи Державного земельного кадастру, оскільки зміна цільового призначення ділянки має фіксуватися у кадастрі. 

Якщо треба передавати в оренду землі запасу для ведення сільськогосподарського  виробництва без зміни цільового призначення, процедура інша. Справа в тому, що  із 2021 року землям запасу сільськогосподарського призначення присвоюється окремий код цільового призначення. При передачі такої ділянки в оренду для ведення товарного виробництва потрібно присвоїти ділянці новий код цільового призначення. Водночас при зміні цільового призначення потрібно вносити відомості до Державного земельного кадастру, який наразі не працює. Тому передача земельної ділянки, яка перебуває у запасі, буде можливою після відновлення роботи Державного земельного кадастру.

Також у матеріалі «Як відбуваються земельні відносини під час воєнного стану – ключові положення закону № 2145-IX» розглянуто наступні питання:

  • Якщо ділянка сформована (з кадастровим номером, площею) як землі загального користування (пасовища, сіножаті). Чи можна таку земельну ділянку передавати в оренду для ведення товарного с/г виробництва (розорювати)?
  • Чи дозволено формувати земельну ділянку за рахунок ділянки під господарськими будівлями і дворами для передачі такої ділянки в оренду для ведення товарного с/г виробництва?
  • Чи можна розробляти документацію з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на присадибні ділянки (для будівництва та обслуговування житлового будинку), а також проводити державну реєстрацію такої земельної ділянки?
  • Чи можуть органи місцевого самоврядування передавати в оренду земельну ділянку с/г призначення із цільовим призначенням «для ведення фермерського господарства»?
  • Чи можна здати в оренду земельну ділянку державної власності, яка перебуває у постійному користуванні сортодослідної станції (КВЦПЗ – 01.09)?
  • Як змінити склад угідь («пасовище» на «рілля») при передачі земельної ділянки в оренду для ведення товарного с/г виробництва?
  • Чи може місцева рада надати земельну ділянку для городництва громадянину відповідно до ст. 36 Земельного кодексу України?
  • Як законно передати в користування землі в межах населених пунктів біля присадибної ділянки (городи), якщо ці землі не використовуються – вони належать спадкоємцям, але відсутнє будь-яке документальне оформлення?
  • Чи можна передавати в оренду частину площі землі, на яку не виготовлений кадастровий номер?
  • Чи дозволено передавати в оренду невитребувані (нерозподілені) паї?
  • Де отримати відомості про землі державної власності, які є можливість передати в оренду?
  • У який спосіб здійснюватиметься передача в оренду земельних ділянок під водними об'єктами?
  • Під які цілі за законом № 2145-ІХ передаватимуться в оренду без проведення аукціону землі державної та комунальної власності на термін дії воєнного стану?

Як писав AgroPolit.com, вже три області України звільнили від мін. Також Верховна Рада ухвалила закон про пільги на землю у зоні бойових дій.

в