12 квітня 2023, 10:47, Земля

Вже три області України звільнили від мін

Пріоритетне розмінування сільгоспземель завершили в Дніпропетровській, Черкаській та Запорізькій (підконтрольна частина) областях. Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, уже розміновано 323 тис. га. Оператори повністю обстежили ухвалені Планом першочергового розмінування ділянки Дніпропетровської, Черкаської та підконтрольної частини Запорізької області. Результати обстеження показали, що в зазначених регіонах землі не потребують розмінування.

План передбачав обстеження та розмінування при необхідності такого масштабу:

  • Дніпропетровська область – 2,645 тис. га,
  • Запорізька область – 1,232 тис. га,
  • Черкаська область – 885 га.

Першочергове обстеження з подальшим розмінуванням заплановано у дев’яти регіонах України. Таким чином звільнити від мін в разі необхідності планують 470 тис. га сільськогосподарських земель. За ходом розмінування стежить Міжвідомча робоча група з питань гуманітарного розмінування.

Є гарні новини. За минулий тиждень обстежено 12 тис. га земель сільгосппризначення, визначених для першочергового розмінування. З огляду на наявні в нас сьогодні ресурси, це непогані темпи», – зазначила Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, Україна буде самостійно виробляти техніку для гуманітарного розмінування. Також в Україні вже засіяли 620,5 тис. га.

в