12 квітня 2023, 08:30, Торгівля

Позиція Польщі по українському експорту залежить від місцевих виборів – Ольга Трофімцева

Польська влада готова розмовляти з українською, але вона знаходиться під тиском майбутніх виборів, в яких велику роль відіграють аграрії. Про це розповіла Ольга Трофімцева, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України в інтерв’ю Latifundist.com.

«Наші польські колеги готові до розмови. При цьому ми знаємо, що польські політики, профільні міністри і члени Сейму знаходяться під тиском. Адже, як і в нашій країні, фермери є досить потужною виборчою силою. Відповідно зараз тиск на політиків у Варшаві щодо українського зерна досить сильний. Вони мають якось на це реагувати, бо не можуть просто відсиджуватися і відмовчуватися», — сказала Ольга Трофімцева.

За її словами, саме з описаних причин парламентарі і звернулися до Європейської комісії щодо розробки дієвих механізмів, які допоможуть налагодити відстеження експорту українського зерна.

Ольга Трофімцева підкреслила, що Україна має займати проактивну позицію, а пропозиції, як уладнати цю проблему, повинні йти від неї у першу чергу. За її словами, Україна теж зацікавлена, щоб через її зерно і агропродукцію не відбувалося викривлення на ринках ЄС. Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ підкреслила, що українська сторона готова співпрацювати з Європейською комісією.

Детальніше в розділі Експорт зерна.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі оголосили про вирішення проблеми українського зерна. Також імпорт українського зерна до Польщі тимчасово припинено.

в