7 квітня 2023, 09:47, Фінанси

У Раді оголосили, що буде з цінами на овочі та запасами продуктів в країні

У 2023 році планують збільшити обсяги вирощування овочів у центральних, західних регіонах, а також на Одещині, тому дефіциту і зростання цін не буде. Про це розповів голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

За його словами, в Україні цього року очікують зростання обсягів виробництва, і зниження цін, в першу чергу, на овочі з борщового набору, такі як цибуля та морква. Олександр Гайду додав, що рік тому українські фермери зуміли збільшити посіви гречки. Її змогли виростити більше, ніж це необхідно для внутрішнього споживання. Це дозволило сформувати резерви.

Голова парламентського комітету підкреслив, що підстав для підвищення ціни на гречку у 2023 році немає. За його підрахунками, аграрії повинні збільшати вирощування та виробництво названої культури. Він також додав, що в таких умовах не буде необхідності в імпорті.

Фермери з тих регіонів, де раніше овочі не висаджували, вже готуються розпочати цей процес. Адже минулого року ми зіткнулися з дефіцитом моркви та цибулі, третина якої потрапляла на ринки з Херсонщини. Після збирання нового врожаю наприкінці літа та восени ми очікуємо збільшення пропозиції овочів. Тоді і ціни можуть піти на спад», — сказав Олександр Гайду.

Як писав AgroPolit.com, у Верховній Раді підтримали законопроект про рибну реформу. Також аграріям планують збільшити фінансування кредитів на проведення посівної.

в