6 квітня 2023, 18:04, Фінанси

Окупанти знищили аграрної техніки в Україні на $4,2 млрд

За оцінкою Світового банку у лютому прямі збитки сільському господарству від війни досягли $8 млрд, з яких $4,2 млрд – знищена окупантами аграрна техніка та обладнання. Про це розповів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

Заступник міністра зазначив, що враховуючи такі значні втрати, страхування воєнних ризиків стало критично важливим для аграріїв. За його словами, зараз таке страхування має охоплювати одразу кілька напрямків.

До першого Маркіян Дмитрасевич відніс експорт зерна та логістику. Заступник міністра підкреслив, що при реалізації «Зернової ініціативи» варто пам’ятати, що видатки, пов’язані з логістичним ланцюгом, в тому числі, страховкою, відображаються на фінальній ціні зерна, яке купують у українських аграріїв.

Другим важливим напрямком заступник міністра вважає страхування ризиків, що пов’язані з відновленням України, загальні збитки якої від війни вже оцінюють у $40 млрд.

Ще одним важливим напрямком Маркіян Дмитрасевич вважає проблему розмінування. Він підкреслив, що аграрії готові працювати після розмінування на власний ризик, але кредитувати їх не хочуть. Для вирішення цієї проблеми їм також потрібне страхування.

Як писав AgroPolit.comДенис Шмигаль оголосив вартість повного розмінування земель України. Також у розмінуванні українських земель братимуть участь передові західні компанії.

в