7 квітня 2023, 08:30, Тваринництво

Рибна реформа: рибалки зможуть безкоштовно ловити до трьох кг

Єдина державна електронна система управління рибною галуззю «Є-риба», яку запускають в рамках рибної реформи, допоможе подолати корупцію та наповнити місцеві бюджети. Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

Він також додав, що на Буковині будуть активно розвивати рибну галузь. Серед іншого, це стосується створення ставкових господарств, що будуть діяти на місцевих водоймах.

Слід відзначити, що у Верховній Раді старт реформі рибної галузі дали у березні, коли був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури». За словами ініціаторів, він дасть можливість повноцінно працювати електронним аукціонам.

Ми запроваджуємо міжнародну практику. Наприклад, якщо людина хоче рибалити легально, то може наловити за добу 3 кг. А якщо буде від 3 до 8 кг – тоді за них вже треба офіційно платити. Все чесно, прозоро, цифровізовано. Таким чином, зокрема, збільшуватимуться надходження до бюджетів, — наголосив заступник міністра.

Як писав AgroPolit.com, в Україні вводять обмеження на промислове риболовство. Також у Верховній Раді підтримали законопроект про рибну реформу.

в