6 квітня 2023, 15:44, Рослинництво

Бажання більше заробити і вибори: експерт назвав причини кризи польських фермерів

Проблеми польських аграріїв викликані тим, що вони не продали власне зерно, коли ціна на нього досягла піку, а тепер українських експортерів вони звинувачують для самозаспокоєння. Про це розповів Денис Мараренко, керівник департаменту міжнародного трейдингу з агропродукції «Агросем», в інтерв’ю Latifundist.com.

Експерт підкреслив, що європейські фермери чекають зростання ціни на свою продукцію, але воно не прогнозується. Він додав, що польська влада почала активно підтримувати фермерів, оскільки у Польщі восени вибори до Сейму.

Денис Мараренко зазначив, що така поведінка польської влади не стала несподіванкою для українських трейдерів, як і заклики до обмеження ввозу українського зерна. Експерт підкреслив, що падіння ціни на зернові формується ринком і не пов’язане з експортом українського зерна через ЄС.

Зараз ціна на кукурудзу майже на €100 нижча від пікової ціни. Хто в цьому винний за версією польського фермера? Звісно, українське зерно. Хоча це твердження і хибне, проте польські фермери його активно використовують, щоб заспокоїти себе: не я винний, що не продав, а українське зерно. Якщо сісти і порахувати собівартість вирощування кукурудзи, а це 4,5 тис. злотих/га, та відняти дотацію, то навіть теперішня ціна є непоганою», –  сказав Денис Мараренко.

Як писав AgroPolit.com, протестуючі польські фермери можуть перебувати під впливом рф. Також міністр сільського господарства Польщі залишив посаду.

в