6 квітня 2023, 10:54, Рослинництво

Україна у цьому році знизить обсяги виробництва агропродукції – прогноз

В Україні у нинішньому році обсяги виробництва аграрної продукції порівняно з минулим роком можуть знизитися на 2,1%. Про це повідомив директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко.

За його словами, зазначено скорочення виробництва аграрної продукції викликане війною в Україні та пов’язаними з нею економічними проблемами. Через логістичні проблеми та перебої з експортом агропродукції, а також падінням закупівельних цін, виробникам доводиться скорочувати виробництво продуктивних видів продукції, серед яких пшениця та кукурудза».

Експерт зазначив, що невеликий показник падіння виробництва пов’язаний з низькою базою для порівняння, заданою минулим роком. Тоді у порівнянні з 2021 роком валова продукція галузі впала на чверть. У рослинництві у 2023 році очікується падіння у 2,1%, порівняно з минулим. Урожай зернобобових та зернових культур знизиться приблизно на 11%.

Втрати доходів сільгосппідприємств у 2022 році, суттєве подорожчання ресурсів, зменшують їх можливості щодо придбання високоякісного насіннєвого матеріалу, повноцінного забезпечення технологічного процесу, особливо щодо внесення достатньої кількості мінеральних добрив та засобів захисту рослин», – сказав Юрій Лупенко.

Як писав AgroPolit.comШмигаль поділився прогнозом про масштаби посівної кампанії. Також посуха в Канаді може викликати нестачу глобальних запасів пшениці.

в