4 квітня 2023, 16:21, Рослинництво

Посуха в Канаді може викликати нестачу глобальних запасів пшениці

Через посушливі періоди в Канаді, місцеві поля залишаються спустошеними у найбільш відповідальний для аграріїв час, що може стати новим глобальним викликом для запасів пшениці у світі. Про це повідомляє Bloomberg.

За словами Девіда Стрейта, старшого метеоролога Commodity Weather Group, деякі частини канадських прерій пережили другий найпосушливіший початок року за останні 45 років. За даними міністерства сільського господарства Канади, з 1 вересня на ділянки ключових регіонів ярої пшениці, включаючи Альберту, Саскачеван та Манітобу, випало менше 60% середньої кількості опадів.

Білл Прибильський, фермер і віце-президент Асоціації сільськогосподарських виробників зазначив, що спроба помістити це насіння на потрібну глибину в ґрунт стає чимось на зразок мистецтва, тому що потрібно сіяти у вологе середовище, щоб змусити його прорости. Він додав, що при відсутності вологи пшениця стає дуже чутливою до несприятливих умов.

Читайте також: Місцеві фермери хочуть зірвати візит Зеленського до Польщі.

Канада є найбільшим у світі виробником каноли та великим експортером пшениці. Побоювання з приводу посухи в Канаді виникають на тлі невизначеності щодо експорту пшениці з регіону Чорного моря, а також через те, що посушливі умови в деяких частинах США загрожують скоротити виробництво.

Як писав AgroPolit.com, через Босфор українські судна з зерном проходять вкрай повільно. Також до посівної приєдналися всі області України.

в